Изберете јазик:

Се наоѓате во:

Почетна За фестивалот

За фестивалот

Целта на фестивалот е да ги презентира најдобрите дела од домашната и светската литература за деца и илустрација. Ќе учествуваат домашни и странски илустратори и издавачки куќи.

Програмата на Меѓународниот фестивал на детска литература и илустрација “Литера” ќе опфати повеќе активности чија главна цел е подигање на свеста за важноста на литератирата за деца и илустрацијата за развојот на современо и квалитетно општество, улогата на литература во интелектуалниот и емотивниот развој на најмладите.

Целта на фестивалот е да ги презентира најдобрите дела од домашната и светската литература за деца и илустрација. Ќе учествуваат домашни и странски илустратори и издавачки куќи.

Програмата на Меѓународниот фестивал на детска литература и илустрација “Литера” ќе опфати повеќе активности чија главна цел е подигање на свеста за важноста на литератирата за деца и илустрацијата за развојот на современо и квалитетно општество, улогата на литература во интелектуалниот и емотивниот развој на најмладите.

Што е Литера?

“Литера” е меѓународен фестивал за литература и илустрација за деца во чии рамки се одржуваат широк спектар активности наменети за различни целни групи – стручната јавност, издавачките куќи (литература за деца и млади), децата од школска и претшколска возраст, родителите, илустраторите и книжевниците. Квалитетната литература за деца е од исклучително значење за развојот на идните генарации и градење современото мултиетничко и инклузивно општество. Една од главните цели на „Литера“ е токму популаризација на литературата за деца и млади и подигнување на свеста кај родителите и децата за важноста која таа го има за правилниот интелектуален, но и емоционален развој.

Повеќе

Тим Литера

Тимот на фестивалот го сочинуваат десет професионалци од областа во која делуваат, истите се поделени се поделени во четири под групи. Тим за административни работи, Тим за односи со јавност, Креативен тим и Тим за организација на изложби и настани. За време на фестивалот секогаш дополнително ангажираме сценограф, продуцент и волонтери.За време на фестивалот се ангажираат повеќе од 30 професионалци за менторските работилници.Визуелната комуникација за настанот ја извршува тимот од дизајнери на Ефектива.

Повеќе

Поддршка за фестивалот

Бидете дел од мисијата на „Литера“. Вградете се во нашата цел, заедно да ја подигнеме свеста за важноста на литературата за деца и илустрацијата за развојот на современо и квалитетно општество, улогата на литература во интелектуалниот и емотивниот развој на најмладите. Само така ќе создадеме силна генерација која ќе може да гради здраво општество. Инвестирате во општествено значајни теми кои делуваат за развој на идните генерации.

Повеќе

Факти

Целта на фестивалот е да ги презентира најдобрите дела од домашната и светската литература за деца и илустрација. Учествуваат домашни и странски илустратори и издавачки куќи.

Повеќе

Новости

Тука можете да ги прочитате сите новости во врска со тековното издание на фестивалот „Литера“, но и стари новости поврзани со минатите изданија на фестивалот.

Повеќе

Награди

Важна новина на фестивалот беше воведувањето награди со кои се вреднуваше авторството на писателите за деца и на илустраторите. Идејата е да се поттикне и да се поддржи литературата и илустрацијата за деца.

Повеќе