Програма

За нас

учесници

Владимир Лукаш

Владимир Лукаш

Владимир Лукаш е роден во дамнешната 1978 година во Скопје и има страв од скакулци. Понекогаш зборува во рима и како мечок спие во зима. Живее и работи во Радишани, кај немирните зајчиња плишани.

Здравко Гиров

Здравко Гиров

Здравко Гиров е роден на 12.08.1978 година во Скопје, Р. Македонија. Професионално почнува да се занимава со илустрирање на детски сликовници, неделни и месечни детски и тин магазини и книги во 2003 година. Оттогаш неговото творештво брои над 1.000 илустрации за деца. Креатор е на стрип каишот за деца „Осминки“ кој седум и пол години […]

Михајло Димитриевски

Михајло Димитриевски

Михајло Димитриевски, познат под псевдонимот „Тхе Мичо“ е еден од најпознатите и најактивни современи македонски илустратори и стрип цртачи. Роден е во Битола во 1978 година. Димитриевски има илустрирано десетици друштвени игри и има работено на книгата на DarkoHorse – Sakai Project на која се застапени и дела на дел од најдобрите светски стрип илустратори […]

Маја Џеповска

Маја Џеповска

По дипломирањето на Академијата за ликовни уметности во Скопје, во 2015 година, учествува на 9 групни изложби, а добитник е на наградата „Топ-10“, која ја доделува саемот за уметност „Паратисима“ од Скопје. Од 2015 година одржува работилници за деца и преку игра ги воведува во уметноста. Го истражува светот на муралите и досега има завршено […]

Маја Биондиќ

Маја Биондиќ

Маја Биондиќ е родена во Риека во 1991 година. Љубовта кон цртањето и ликовната уметност ја стекнала уште во детството. Студира Илустрација на Академијата за уметност и култура во Осиек, каде во 2018 година ја доби наградата за извонредност. Има учествувано на голем број изложби и работилници во Хрватска, Словенија, Италија и Австрија. Во моментот […]

Катерина Тери Николовска

Катерина Тери Николовска

Катерина Тери Николовска е меѓународно наградуван графички дизајнер и илустратор. Родена е во Штип, а дипломира на Факултетот за дизајн и мултимедија при ФОН Универзитетот во Скопје. Има работенокако дизајнер во ОХО продукција, каде се потпишува како илустратор на сликовниците „Волшебната комета“, „Шарената куќа“ и „Орелот Оли“ од кои произлегуваат и кратки анимирани филмови. Како […]

Александар Сотировски

Александар Сотировски

Александар Сотировски (Битола, 1971 година) е македонски илустратор, аниматор и стрип цртач кој на сцената е активен веќе 30 години. Неговите дела се објавени за еминентни издавачи на книги и стрипови во голем број држави низ светот, како што се „Oxford University Press“, „Cambridge University Press“, „Badger Publishing“ „Rising Stars“, „Barrington Stoke“, „Person Longman“, „Delta […]

Ване Костуранов

Ване Костуранов

Ване Костуранов е роден во 1979 година во Струмица. Уште во детството повеќе сакал да се изразува со цртежи и слики отколку со зборови. Неговата најголема желба – никогаш да не порасне, реши да си ја оствари сам, употребувајќи ги сликарството и илустрацијата како жива ограда од светот на возрасните. Својот светоглед го има споделено […]

Маја Веселиновиќ

Маја Веселиновиќ

Маја Веселиновиќ живее во Белград каде има дипломирано на Факултетот за дизајн, отсек графички дизајн. Од 2001 година работи како freelance илустратор, дизајнер и стрип цртач. Илустрира книги, магазини и едукативни изданија за деца за реномирани издавачи. Нејзини дела се објавени во специјализирани магазини за дизајн и стрип антологии како PRINT Magazine (САД), Curvy (Австралија), […]

Венди Верниќ

Венди Верниќ

Венди Верниќ е една од најдобрите илустраторки за деца во Хрватска. Родена е во Загреб во 1991 година. По завршувањето на Училиштето за применета уметност и дизајн, студира графика на Академијата за уметности во Загреб, каде дипломираше во класата на професорот Свејтлан Јунаковиќ. Како студент на размена на програмата Erasmus, еден семестар престојуваше на Accademia […]

Ана Кадоиќ

Ана Кадоиќ

Ана Кадоиќ е родена во 1974 година во Загреб, Хрватска. Пo дипломирањето на Академијата за ликовни уметности во родниот град, во 2001 заминува на постдипломски студии на Rijksakademie van Beeldende Kunsten во Амстердам. Од 2003 активно се занимава со илустрација за деца. Соработува со многу издавачи од Хрватска и Холандија и до сега има илустрирано […]

Контакт