Изберете јазик:

Се наоѓате во:

Почетна „Литера“ ги додели признанијата за најдобри изданија за деца

Категории

„Литера“ ги додели признанијата за најдобри изданија за деца

Дата: 1st јуни, 2023

Категорија: Uncategorized

Меѓународниот фестивал за литература и илустрација за деца „Литера“, кој се одржа од 23 до 27 мај, ги додели признанијата за најдобри изданија во изминатите две години.

Наградата за најдобра сликовница ја доби „Невидлива куќа“, по текст на Билјана Црвенковска, со илустрации на Ване Костуранов, во издание на „Чудна шума“ од 2021 година.

Признанието за најдобра илустрација го доби сликовницата „Страшна ноќ“ на Наташа Андонова, работена по текст на Славко Јаневски, издание на „Темплум“.

Признание за најдобар текст доби „Ведра“ на Јулијана Величковска, со илустрации на Марио Каев, издание на „ПНВ Публикации“.

За најиновативно издание е прогласена „Ветерната приказна“, графичка новела по текст на Ника Гавровска, со илустрации на Наташа Андонова, издание на „Гаврош“.