Изберете јазик:

Се наоѓате во:

Почетна Илустрација Илустратори учесници 2019 Маја Веселиновиќ

Маја Веселиновиќ

Маја Веселиновиќ живее во Белград каде има дипломирано на Факултетот за дизајн, отсек графички дизајн. Од 2001 година работи како freelance илустратор, дизајнер и стрип цртач. Илустрира книги, магазини и едукативни изданија за деца за реномирани издавачи. Нејзини дела се објавени во специјализирани магазини за дизајн и стрип антологии како PRINT Magazine (САД), Curvy (Австралија), InguineMah!gazine, Internazionale (Италија), Graffiti 76 Quadrinhos (Бразил), Göoo magazin, The Ark Project (Аргентина) и др. Веселиновиќ до сега имала 13 самостојни и учествувала на 50 колективни изложби во голем број земји. Добитничка е на домашни и меѓународни признанија меѓу кои би ги истакнале „Невен“ за најдобра илустриран книга (Uljezi, Fabrika knjiga, 2016), Grand Prix и специјална награда за иновација на Меѓународниот салон за стрип во Београд во 2004 година, а во 2008 година беше прогласена за еден од 12-те најинтересни илустратори во Европа.